Mierea de albine este una dintre cele mai fascinant si complete surse de hrana. Mierea nu este un simplu amestec de apa cu zahar, asa cum sustin cei care ii contesta proprietatile curative. Mierea are in compozitia sa proteine, minerale, vitamine, enzime, acizi organici si un numar mare de componenti antibiotici activi. Datorita acestora mierea este un medicament perfect pentru tratarea diverselor afectiuni. Asadar, inainte de a va pune zahar in ceaiul de dimineata, ganditi-va ca exista un indulcitor natural, care nu doar va desfata papile gustative ci va protejeaza si sanatatea. Acest indulcitor este mierea de albine.
Polen
Polenul este acea pulbere galbena care de multe ori ni se lipeste de haine sau de maini cand trecem printr-un strat de flori sau cand cumparam un buchet de flori. Desi de multe ori suntem deranjati de praful galben ce ramane parca lipit de materialul negru al pantalonilor sau al bluzei nu trebuie sa uitam ca polenul are proprietati terapuetice fabuloase, fiind in acealasi timp si un supliment alimentar natural de calitate superioara.
Laptisor de matca
Laptisorul de matca este cunuoscut si sub numele de hrana reginei. Acesta este o secretie glandulara a albinelor doici. Laptisorul de matca are un aspect vascos, o consistenta gelatinoasa si o culoare alb galbuie. Este un produs al stupului estrem de valoros, ce are proprietati curative extraordinare, fiind utilizat chiar si in tratarea cancerului. Laptisorul de matca este insasi esenta vietii.
Propolisul este un alt produs al stupului a carui efecte terapeutice au fost redescoperite recent. Propolisul este un amestec rasinos pe care albinele il colecteaza de la copaci sau din alte surse botanice. Multa vreme apicultori au fost convinsi ca singurul scop al propolisului este cel de a proteja stupul de curenti de aer si alte intemperii. In secolul XX, cercetatori i-au descoperit si proprietatile antiseptice, fiind folosit in tratarea a numeroase si diverse afectiuni.
Venin de albine
Veninul de albine este si el un produs al stupului a carui proprietati nu sunt inca pe deplin valorificate si apreciate. Veninul este utilizat mai ales pentru tratarea durerilor reumatismale. Inainte de a apela la terapia cu venin este bine sa se testeze reactia alergica la acesta. Este stiu ca aproximativ 2% din populatie prezinta reactii alergice severe la intepatura de albina sau viespe.
Ceara de albine
Ceara de albine este si ea la fel de pretioasa ca si orice alt produs al stupului. In trecut era atat de apreciata incat era utilizata ca si moneda de schimb. Ea este un produs organic complex, rezultat din corpul albinelor lucratoare. Albinele utilizeaza ceara pentru a cosntrui fagurii. Oamenii utilizeaza ceara de albine pentru a produce lumanari dar si pentru diverse tratamente cosmetice sau ca remediu impotriva unor afectiuni.
Apilarnil
Apilarnilul este un produs al stupului mai putin cunoscut publicului larg. El se obtine din larvele de trantori. Apilarnilul are proprietati tonice, energizante, psihotonice, ajuntand la refacerea sistemului imunitar.
Pastura
Asemeni apilarnilului, pastura este mai putin cunoscuta. Pastura este de fapt polenul recoltat de albine si depus in faguri, unde sub influenta diversilor factori se transforma intr-un produs care are un grad ridicat de conservabilitate si digestibilitate. Pastura se foloseste pentru a trata aceleasi afectiuni ca si polen, dar efectul sau este unul mult mai puternic si se obține intr-un timp mult mai scurt.
Autor : www.emiere.ro
Autor : www.emiere.ro
Despre laptisorul de matca
Ce trebuie sa stim despre Propolis?
Posted By miere On 17 noiembrie 2011 @ 22:57 In Tratamente Naturiste | No Comments
Propolisul mai este numit si clei de albine, este un produs apicol sub forma solida, cu aspect de rasina. Grecii l-au denumit asa observand cum isi construiesc albinele stupul si ajungand la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate.
Propolisul este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente-cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor. Acesta este un produs de digestie al albinelor si este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile rasinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secretii salivare si ceara. Producerea propolisului se face in acelasi timp cu cea a mierii si se realizeaza de catre albine specializate , in zilele calduroase, cand temperatura este mai mare de 25 grade C, moment in care acesta devine plastic. De la un stup se poate recolta o cantitate de 100-400 g de propolis, in functie de regiune.
Propolisul este folosit ca biostimulator, ce mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala. Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degeraturi. Este foarte util in vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operatiilor. Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sangerarile gingiilor. Balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor Roentgen si de alta natura.
Cum se prepara si la ce foloseste tinctura de propolis
Propolisul poate fi folosit ca atare, ca guma de mestecat (saliva umana fiind una din putinele substante care il solubilizeaza), sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere, obtinandu-se mierea propolizata si folosit la prepararea diferitelor unguente.
Cea mai eficienta metoda de administrarea propolisului, ramane, totusi, tinctura de propolis. La 100 ml alcool de peste 80 de grade se adauga 20 g de propolis. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30-35 grade C si se amesteca bine. Aceasta procedura se repeat zilnic, timp de o saptamana. Dupa aceea, se lasa la decantat si se alege lichidul curat. Folosind acelasi dozaj, procedeul poate fi simplificat. Singura diferenta este ca, fara incalzire, propolisul se piseaza si se lasa la macerat timp de 14 zile.
In urma experientelor clinice si de laborator s-a dovedit ca tinctura de propolis este folositoare in vindecarea tuturor bolilor infectioase (30 picaturi/zi, intr-un pahar cu apa calduta), combaterea tulburarilor de menopauza (10 picaturi/zi, timp de un an), vindecarea inflamatiilor prostatei (30 picaturi/zi), rinichilor si a ficatului (de 2 ori/zi, cate 40 de picaturi; se repeat pana la vindecare), in tratarea TBC-ului pulmonar (de 3 ori/zi cate 30 de picaturi, completate cu inhalatii-la 1/4litri apa fierbinte se adauga 100 de picaturi de tincture- de 2 ori pe saptamana), combaterea enteritelor, parazitozelor intestinale, durerilor de stomac si tratarea ulcerului gastro-duodenal (40 picaturi pusein 100 ml lapte cald, remediu consumat zilnic, pe stomacul gol).
La toate afectiunile pielii, in special la bataturi si cheratite, rani vechi, arsuri si micoze, locuriloe bolnave se pot vindeca 100% prin tamponare cu tinctura de propolis, acesta avand actiune cicatrizanata, ajutand la formarea noilor tesuturi. Pentru prevenirea si tratarea afectiunilor specific sezonului rece se poate prepara o bautura din 15-20 g de propolis ras introdus intr-un litru de tuica tare. Solutia se agita zilnic, iar dupa cateva saptamani se obtine o bautura amaruie, din care se bea un paharel inainte de culcare. Tinctura de propolis regleaza tensiunea, ia pusa pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia.
Autor : www.emiere.ro
Articol publicat de Articole.org - Director Articole
Propolisul este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente-cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor. Acesta este un produs de digestie al albinelor si este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile rasinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secretii salivare si ceara. Producerea propolisului se face in acelasi timp cu cea a mierii si se realizeaza de catre albine specializate , in zilele calduroase, cand temperatura este mai mare de 25 grade C, moment in care acesta devine plastic. De la un stup se poate recolta o cantitate de 100-400 g de propolis, in functie de regiune.
Propolisul este folosit ca biostimulator, ce mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala. Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degeraturi. Este foarte util in vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operatiilor. Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sangerarile gingiilor. Balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor Roentgen si de alta natura.
Cum se prepara si la ce foloseste tinctura de propolis
Propolisul poate fi folosit ca atare, ca guma de mestecat (saliva umana fiind una din putinele substante care il solubilizeaza), sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere, obtinandu-se mierea propolizata si folosit la prepararea diferitelor unguente.
Cea mai eficienta metoda de administrarea propolisului, ramane, totusi, tinctura de propolis. La 100 ml alcool de peste 80 de grade se adauga 20 g de propolis. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30-35 grade C si se amesteca bine. Aceasta procedura se repeat zilnic, timp de o saptamana. Dupa aceea, se lasa la decantat si se alege lichidul curat. Folosind acelasi dozaj, procedeul poate fi simplificat. Singura diferenta este ca, fara incalzire, propolisul se piseaza si se lasa la macerat timp de 14 zile.
In urma experientelor clinice si de laborator s-a dovedit ca tinctura de propolis este folositoare in vindecarea tuturor bolilor infectioase (30 picaturi/zi, intr-un pahar cu apa calduta), combaterea tulburarilor de menopauza (10 picaturi/zi, timp de un an), vindecarea inflamatiilor prostatei (30 picaturi/zi), rinichilor si a ficatului (de 2 ori/zi, cate 40 de picaturi; se repeat pana la vindecare), in tratarea TBC-ului pulmonar (de 3 ori/zi cate 30 de picaturi, completate cu inhalatii-la 1/4litri apa fierbinte se adauga 100 de picaturi de tincture- de 2 ori pe saptamana), combaterea enteritelor, parazitozelor intestinale, durerilor de stomac si tratarea ulcerului gastro-duodenal (40 picaturi pusein 100 ml lapte cald, remediu consumat zilnic, pe stomacul gol).
La toate afectiunile pielii, in special la bataturi si cheratite, rani vechi, arsuri si micoze, locuriloe bolnave se pot vindeca 100% prin tamponare cu tinctura de propolis, acesta avand actiune cicatrizanata, ajutand la formarea noilor tesuturi. Pentru prevenirea si tratarea afectiunilor specific sezonului rece se poate prepara o bautura din 15-20 g de propolis ras introdus intr-un litru de tuica tare. Solutia se agita zilnic, iar dupa cateva saptamani se obtine o bautura amaruie, din care se bea un paharel inainte de culcare. Tinctura de propolis regleaza tensiunea, ia pusa pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia.
Autor : www.emiere.ro
Articol publicat de Articole.org - Director Articole
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu