sâmbătă, 4 februarie 2012

Mierea si produsele ei

Miere de albine
 Autor: miere 
Mierea de albine este una dintre cele mai fascinant si complete surse de hrana. Mierea nu este un simplu amestec de apa cu zahar, asa cum sustin cei care ii contesta proprietatile curative. Mierea are in compozitia sa proteine, minerale, vitamine, enzime, acizi organici si un numar mare de componenti antibiotici activi. Datorita acestora mierea este un medicament perfect pentru tratarea diverselor afectiuni. Asadar, inainte de a va pune zahar in ceaiul de dimineata, ganditi-va ca exista un indulcitor natural, care nu doar va desfata papile gustative ci va protejeaza si sanatatea. Acest indulcitor este mierea de albine.
Polen
Polenul este acea pulbere galbena care de multe ori ni se lipeste de haine sau de maini cand trecem printr-un strat de flori sau cand cumparam un buchet de flori. Desi de multe ori suntem deranjati de praful galben ce ramane parca lipit de materialul negru al pantalonilor sau al bluzei nu trebuie sa uitam ca polenul are proprietati terapuetice fabuloase, fiind in acealasi timp si un supliment alimentar natural de calitate superioara.
Laptisor de matca
Laptisorul de matca este cunuoscut si sub numele de hrana reginei. Acesta este o secretie glandulara a albinelor doici. Laptisorul de matca are un aspect vascos, o consistenta gelatinoasa si o culoare alb galbuie. Este un produs al stupului estrem de valoros, ce are proprietati curative extraordinare, fiind utilizat chiar si in tratarea cancerului. Laptisorul de matca este insasi esenta vietii.
Propolisul este un alt produs al stupului a carui efecte terapeutice au fost redescoperite recent. Propolisul este un amestec rasinos pe care albinele il colecteaza de la copaci sau din alte surse botanice. Multa vreme apicultori au fost convinsi ca singurul scop al propolisului este cel de a proteja stupul de curenti de aer si alte intemperii. In secolul XX, cercetatori i-au descoperit si proprietatile antiseptice, fiind folosit in tratarea a numeroase si diverse afectiuni.
Venin de albine
Veninul de albine este si el un produs al stupului a carui proprietati nu sunt inca pe deplin valorificate si apreciate. Veninul este utilizat mai ales pentru tratarea durerilor reumatismale. Inainte de a apela la terapia cu venin este bine sa se testeze reactia alergica la acesta. Este stiu ca aproximativ 2% din populatie prezinta reactii alergice severe la intepatura de albina sau viespe.
Ceara de albine
Ceara de albine este si ea la fel de pretioasa ca si orice alt produs al stupului. In trecut era atat de apreciata incat era utilizata ca si moneda de schimb. Ea este un produs organic complex, rezultat din corpul albinelor lucratoare. Albinele utilizeaza ceara pentru a cosntrui fagurii. Oamenii utilizeaza ceara de albine pentru a produce lumanari dar si pentru diverse tratamente cosmetice sau ca remediu impotriva unor afectiuni.
Apilarnil
Apilarnilul este un produs al stupului mai putin cunoscut publicului larg. El se obtine din larvele de trantori. Apilarnilul are proprietati tonice, energizante, psihotonice, ajuntand la refacerea sistemului imunitar.
Pastura
Asemeni apilarnilului, pastura este mai putin cunoscuta. Pastura este de fapt polenul recoltat de albine si depus in faguri, unde sub influenta diversilor factori se transforma intr-un produs care are un grad ridicat de conservabilitate si digestibilitate. Pastura se foloseste pentru a trata aceleasi afectiuni ca si polen, dar efectul sau este unul mult mai puternic si se obține intr-un timp mult mai scurt.
Autor : www.emiere.ro

Despre laptisorul de matca



Ce trebuie sa stim despre Propolis?
Posted By miere On 17 noiembrie 2011 @ 22:57 In Tratamente Naturiste | No Comments
Propolisul mai este  numit  si  clei de albine, este un produs apicol sub forma solida, cu aspect de rasina. Grecii l-au denumit asa  observand  cum isi  construiesc albinele  stupul  si  ajungand la  concluzia  ca aceasta  substanta  joaca  rolul  de pavaza impotriva  agresorilor  externi, propolisul  facand  din stup  o adevarata  cetate.
Propolisul  este compus din  rasini  vegetale, balsam de  diferite compozitii, ceara, uleiuri  eterice, fier, microelemente-cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga  polen, flavonoide,  secretii  ale  glandelor salivare   ale  albinelor.  Acesta  este un produs  de  digestie  al  albinelor  si  este  cules  de pe  cel  putin 20  de  specii  de arbori, in special  de pe  mugurii  de plop  si  de arin,  de pe  frunzele,  mugurii  si  scoarta  coniferelor si a plopilor,  a  salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile  rasinoase  astfel  culese sunt amestecate  de  albine  cu secretii  salivare si ceara. Producerea  propolisului  se  face  in acelasi  timp  cu cea a mierii  si  se realizeaza  de catre  albine specializate , in zilele   calduroase,  cand  temperatura  este  mai mare de 25 grade C,  moment in  care  acesta  devine plastic. De la  un stup  se poate  recolta  o  cantitate de 100-400 g de propolis, in functie de regiune.
Propolisul  este  folosit  ca  biostimulator, ce mareste  rezistenta  fizica  si  inlatura oboseala. Datorita  proprietatilor  sale  antivirale,  antitoxice  si antiinflamatorii, propolisul  isi  gaseste  tot  mai multe  utilizari.  Este  un  bun  stimulator  al  refacerii  tesuturilor  afectate  de rani, taieturi si, mai  ales  arsuri,  degeraturi.  Este  foarte  util   in  vindecarea  ranilor  de la  armele  de  foc,  precum si  in cicatrizarea  operatiilor. Propolisul  vindeca  mucoasa  bucala  si  este  benefic  in  sangerarile  gingiilor. Balsamul  de propolis protejeaza  impotriva  radiatiilor  Roentgen  si  de alta  natura.
 Cum se prepara  si  la  ce foloseste  tinctura  de propolis
Propolisul  poate  fi  folosit  ca atare,  ca  guma  de mestecat (saliva umana  fiind una  din  putinele  substante  care  il  solubilizeaza),  sub forma  extractului  moale  de propolis  inglobat  in miere, obtinandu-se mierea  propolizata  si  folosit  la  prepararea  diferitelor  unguente.
Cea  mai  eficienta  metoda  de  administrarea  propolisului, ramane, totusi, tinctura  de  propolis. La  100 ml alcool  de peste  80 de  grade  se adauga  20 g de propolis. Alcoolul  amestecat  cu propolis se introduce  intr-un  vas,  se incalzeste  la  30-35 grade C si se amesteca  bine. Aceasta  procedura  se repeat  zilnic,  timp  de o saptamana. Dupa  aceea,  se lasa la  decantat  si  se alege  lichidul  curat. Folosind  acelasi  dozaj, procedeul  poate  fi  simplificat. Singura  diferenta  este  ca, fara  incalzire,  propolisul  se piseaza  si  se lasa  la   macerat timp  de 14 zile.
In urma    experientelor  clinice  si  de laborator  s-a  dovedit  ca  tinctura  de propolis  este  folositoare  in  vindecarea  tuturor  bolilor  infectioase (30 picaturi/zi, intr-un pahar  cu  apa  calduta), combaterea  tulburarilor  de menopauza (10 picaturi/zi, timp de un an), vindecarea inflamatiilor prostatei  (30 picaturi/zi), rinichilor si a ficatului (de 2 ori/zi, cate  40 de picaturi; se repeat  pana la  vindecare), in tratarea TBC-ului pulmonar (de 3 ori/zi  cate  30  de picaturi, completate  cu inhalatii-la 1/4litri   apa  fierbinte  se adauga 100  de picaturi  de  tincture- de 2 ori pe saptamana), combaterea enteritelor, parazitozelor intestinale,  durerilor  de stomac si tratarea  ulcerului  gastro-duodenal (40 picaturi pusein 100 ml  lapte cald, remediu consumat  zilnic, pe stomacul gol).
La toate  afectiunile  pielii, in special  la bataturi  si  cheratite,  rani  vechi,  arsuri  si  micoze,  locuriloe  bolnave  se pot vindeca 100%  prin tamponare  cu  tinctura  de propolis,  acesta  avand  actiune  cicatrizanata,  ajutand la  formarea  noilor tesuturi.  Pentru  prevenirea si tratarea  afectiunilor  specific  sezonului  rece  se poate  prepara  o  bautura  din  15-20 g  de propolis  ras  introdus  intr-un litru  de tuica  tare. Solutia  se agita  zilnic, iar dupa  cateva saptamani  se  obtine  o  bautura  amaruie,  din care  se bea  un paharel inainte  de culcare.  Tinctura  de propolis  regleaza  tensiunea, ia pusa  pe  gingia  dureroasa  sau  pe  maseaua  cariata  alina durerea  si  impiedica   infectia.

Autor : www.emiere.ro
Articol publicat de Articole.org - Director Articole

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

snow

Blogger Widgets