sâmbătă, 4 februarie 2012

Miracolul naturii: Aloe Vera

Miracolul naturii: Aloe Vera

(Cristofor Columb)
Cu mii de ani in urma, marile civilizatii antice, de la persani la egipteni in Est, greci si romani, in Europa, pe continentul Asiatic si cel African, planta aloe era cunoscuta si folosita cu success in scopuri terapeutice. Prima atestare a plantei este incrustata pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean, datand de 3500 de ani.
Atat de importanta este aceasta planta, incat Alexandru cel Mare, sfatuit de Aristotel, a ocupat insulele Scotra, renumite pentru plantatiile intinse de aloe. Planta era cu success folosita in tratarea ranilor soldatilor. Insusi Alexandru cel Mare, ranit de o sageata, a fost vindecat de un preot care a folosit gel de aloe din frunzele plantei.
La inceputul primului mileniu, planta uscata devine un medicament de larga raspandire in Europa, iar in perioada anilor 1300-1500 intra in medicina engleza ca laxativ si ca tratament al bolilor.
Exista informatii de la conchistadorii spanioli ca la baza multor remedii aztece se afla aloe vera, ca agent curativ de mare effect.
Carl von Linné foloseste pentru prima oara in 1720 denumirea de aloe Vera Linné, pentru a descrie planta. Este o perioada in care apar sute de articole si de referinte medicale din lumea intreaga, care descriu varietatea folosirii plantei in diferite tratamente.
1820-lucrarea United States Pharmacopoeia aminteste oficial planta Aloe Vera ca laxativ si protector al pielii.
1900-Planta se cultiva pe scara din ce in ce mai larga, in regiunile calde, datorita efectelor sale terapeutice.
Frunzele proaspete sau deshidratate erau folosite in tratarea afectiunilor pielii si ranilor, in arsuri, etc.
1912-Colonelul H.W.Johnston fondeaza prima plantatie comerciala Americana de aloe in Florida, S.U.A.
De ce este eficienta ALOE VERA?
In Aloe Vera se gasesc 5 substante cu efect dezinfectantlupeol, acid salicilic, carbamid de nitrogen, fenol si sulf. Toate aceste componente au efect dezinfectant cunoscut, distrugand bacteriile, ciupercile si virusii.
Combinatia lor asigura un efect antibacterian, antivirotic si antifungic, care explica rezultatele foarte bune in infectiile interne si externe. Lupeolul si acidul salicilic au efect analgezic, ceea ce explica eficienta ridicata in calmarea durerilor.
Aloe Vera contine cel putin 3 acizi grasi cu efect antiinflamator: colesterina, campestrina, si sitosterina, sterine de origine vegetala. Aceste componente explica rezultatele remarcabile ale Aloei Vera in arsuri, plagi taiate, escoriatii, reactii alergice, reumatism, artrite acute si cronice, ulcer gastroduodenal si alte inflamatii ale sistemului digestiv si ale celorlalte organe interne: stomac, intestinul subtire si gros, rinichi si pancreas. Sitosterina este un puternic agent anticolesterolic, scazand nivelul colesterolului.
Cercetatorii japonezi au identificat recent 3 agenti anti-tumorali: emodina, manosa si lectina, ajungand la concluzia ca: ”Rezultatul analizelor arata ca aloe previne carcinogeneza pulmonara umana (cancerul pulmonar)” si, in plus “aloe are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltarii altor tipuri de cancer” (din “Japanese Journal of cancer Research”).
Daca mai adaugam si faptul ca  aloe contine cel putin 23 polipeptide (imunostimulatori),intelegem de ce gelul de Aloe controleaza un spectru larg de disfunctionalitati ale sistemului imunitar, incluzand virusul HIV. Polipeptidele impreuna cu agentii antitumorali aloe-emodina si aloe-lectina explica capacitatea aloei de a incetini considerabil inmultirea celulelor canceroase.
Faptul ca Aloe Vera este capabila sa amelioreze o lista impresionanta de afectiuni, rezultat care a fost observat atat de medici cat si de consumatori, a facut ca planta sa fie denumita semnificativ “planta vindecatoare”.
Toate componentele descrise mai sus se gasesc in stare naturala in gelul de Aloe Vera, astfel ca asimilarea lor si realizarea efectelor medicale extraordinare prezentate se face in mod natural, fara efecte secundare asupra organismului uman. De altfel, in aceasta directie, trebuie subliniat faptul ca modul in care actioneaza componentele active din gelul de Aloe Vera asupra fiintei umane este unul sinergic si “bland” (adica organismul asimileaza exact cat este nevoie si foloseste precis ceea ce ii este necesar dintre substantele active ale gelului Aloe Vera, restul fiind eliminat pe cale normala).
Cinci lucruri importante pentru organismul uman
Pentru a face mai accesibila intelegerea valorii exceptionale pe care o are gelul de Aloe Vera pentru fiecare dintre noi, am sintetizat in continuare efectele principale ale gelului de Aloe Vera, grupate in cinci directii principale de actiune:
Ø  Detoxifierea – Aloe normalizeaza metabolismul si detoxifiaza organismul. Prin actiunea componentelor active care ajung la nivel celular, se obtine o purificare deosebita prin eliminarea toxinelor stocate la toate nivelurile organismului, fapt care duce la inlaturarea uneia dintre cele mai importante cauze ale imbolnavirilor.
Ø  Stimularea regenerarii celulelor – Aloe Vera stimuleaza regenerarea tesuturilor si aparitia celulelor noi, sanatoase. Dr. Ivan Danhoff a demonstrat foarte clar ca, sub influenta gelului de Aloe,cresterea celulara este stimulata de 6-8 ori.
Ø  Penetratia – Aloe, prin agentii sai activi, asa cum am vazut anterior, are capacitatea de a patrunde, de a penetra tesuturile umane pana in profunzime. Cele mai multe substante, inclusiv apa, patrund in piele numai doua straturi.Prin comparatie, Aloe Vera reuseste sa patrunda mai profund, pana la tesutul osos si poate vehicula astfel componentele sale active sau ale substantelor cu care este asociata, pana la nivelul la care se afla afectiunea.
Ø  Stimularea sistemului imunitar – ceea ce confera eficienta in reactia naturala a organismului de a se apara de agresiunile externe si de a se auto-vindeca. Chiar numai dupa cateva zile de cura cu gel de Aloe Vera, eficienta celulelor numite macrofage (un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta impotriva agentilor patogenicreste de aproximativ 10 ori, asigurand eliminarea rapida a agresiunilor externe.
Ø  Efect puternic, sinergic: antibacterian, antiviral, antifungic, sedativ, analgezic. Trecutul legendar si rezultatele deosebite obtinute de-a lungul anilor prin utilizarea plantei, au determinat multi cercetatori sa analizeze componenta si efectele sale, si ca urmare, astazi avem posibilitatea de a folosi atat gelul pur de Aloe Vera, cat si alte produse ce deriva din aceasta, in combinatie cu alte plante medicinale cunoscute din cele mai vechi timpuri.
“Sa nu incepem sa sapam numai atunci cand ne este sete”, spune un vechi dicton oriental. Deci sa nu incepem sa fim preocupati de sanatate numai dupa ce am pierdut-o, ci sa-i acordam permanent importanta majora pe care o merita, fiind cel mai de pret lucru cu care ne-a inzestrat natura.
Din pacate, la noi se lasa sanatatea pe un plan secundar, atata timp cat suntem sanatosi, sau altfel spus: “Pana la 30 de ani ne batem noi joc de sanatate, iar dupa 30 de ani isi bate sanatatea joc de noi”.
Majoritatea produselor pe baza de aloe vera aflate pe piata fie prezinta cantitati foarte reduse de aloe vera, fie folosesc pulpa in compozitie, alaturi de gelul care se gaseste la interior. Cititi intotdeauna cu atentie eticheta produselor! Daca pe eticheta scrie “efect laxativ”, inseamna ca in compozitia produsului respectiv s-a folosit coaja de aloe, care are un efect iritant asupra colonului si NU ESTE RECOMANDATA PENTRU CONSUM!!!
Article printed from Articole.org: http://articole.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

snow

Blogger Widgets