marți, 12 aprilie 2011

Osteoporoza – generalitati

Posted By serban dumitru On 2 octombrie 2010 @ 13:17 In Boli 
Osteoporoza este o boala sistemica care afecteaza osul, caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, avand drept consecinte cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura.
Osteoporoza reprezinta una dintre marile probleme de sanatate la nivel mondial si afecteaza mai ales persoanele in varsta. Odata cu cresterea sperantei de viata se apreciaza ca incidenta osteoporozei va creste.
Mecanismele majore de aparitie a osteoporozei sunt: cresterea resorbtiei osoase sau scaderea ratei de formare a osului. Modificarile aparute in mecanismele de reglare, mai ales in ceea ce priveste factorii hormonali determina aparitia osteoporozei.
Din punct de vedere anatomopatologic exista doua mari tipuri de osteoporoza:
- osteoporoza de tip 1 – este osteoporoza osului spongios, trabeculara. Apare mai frecvent la femeie dupa menopauza. Este cauzata de modificarile hormonale si se poate corecta prin administrarea de hormoni. Acest tip de osteoporoza predispune la formarea de fracturi si tasari vertebrale.
- osteoporoza de tip 2 – este tipul de osteoporoza in care se pierde atat os cortical cat si trabecular. Apare cu frecventa egala la ambele sexe si se considera ca este datorata secretiei crescute de parathormon. Cel mai frecvent apar fracturi de sold.
Majoritatea afectiunilor cronice care determina imobilizare si malnutritie cauzeaza in mod secundar osteoporoza. De asemenea, tratamentul cortizonic este un factor agravant pentru aparitia osteoporozei.
Osteoporoza este o afectiune cu incidenta in crestere la nivel mondial, din cauza cresterii sperantei de viata. Principalele aspecte vizate se refera la profilaxia si tratamentul precoce al afectiunii pentru a preveni aparitia fracturilor.
Obiectivul principal al tratamentului este reprezentat de evitarea scaderii densitatii osoase. Exista metode medicamentoase sau nemedicamentoase pentru a influenta resorbtia osoasa.
Metode nemedicamentoase
Osteoporoza se poate preveni mai usor decat se poate trata. Se recomanda:
- renuntarea la fumat
- evitarea consumului de alcool in exces
- evitarea medicamentelor care provoaca osteoporoza, in masura posibilului
- activitatea fizica regulata – gimnastica medicala specifica, mai ales pentru femei in perioada de menopauza, mersul pe jos
- evitarea dietelor prea restrictive
Masurile de preventie se adreseaza in special femeilor in perioada de menopauza pentru ca atunci masa osoasa scade cu o rata mare. In unele cazuri se recomanda administrarea de estrogen dupa perioada de menopauza pe perioade mai lungi de timp, uneori chiar pana la 5 ani.
Osteoporoza care este indusa de excesul de hormoni glucocorticoizi este dificil de tratat – este necesara micsorarea dozelor sau chiar intreruperea acestora ce administrarea suplimentara de saruri de calciu, vitamina D, anabolizante.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos foloseste agentii care influenteaza metabolismul osului.
Osteoporoza prezinta doua mari procese de aparitie: cresterea resorbtiei sau scaderea sintezei osoase. Se folosesc medicamente care impiedica resorbtia osoasa sau care favorizeaza sinteza.
Urmatoarele clase de medicamente inhiba resorbtia osoasa: vitamina D, calciul, calcitonina, estrogenii, bifosfonatii.
Medicamentele folosite pentru a stimula formarea de os nou sunt: steroizii anabolizanti, metabolitii vitaminei D, fluorura de sodiu, combinatii hormonale care contin estrogeni, progesteron si androgeni.


Article printed from Articole.org: http://articole.org
URL to article: http://articole.org/sanatate/boli/osteoporoza-generalitati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

snow

Blogger Widgets