sâmbătă, 16 aprilie 2011

Dezlegare la peste - Plachie de crap


Posted By Zina On 16 aprilie 2011 @ 21:54 In Retete Culinare | No Comments
Duminică sărbătorim Floriile şi se mănâncă peşte. Din secţiunea Reţete culinare, încercaţi una din ciclul Reţete speciale:
PLACHIE DE CRAP
  •  1 crap de 2-3 kg
  • 5 cepe uscate
  • 3-4 roşii, dar mai bine o cutie de roşii decojite
  • 2-3 ardei graşi
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 lămâie
  • sare şi piper
  • faină, ulei
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 pahar de vin alb
Este necesară o tavă de friptură mare şi adâncă, lungă cât cuptorul de aragaz. Până când se bagă în cuptor, se vor folosi cele două ochiuri de pe partea stângă a aragazului, care sunt, de regulă, de puteri egale.
Pestele, curăţat, spălat şi şters cu şervet absorbant, se dă prin făină şi se rumeneşte uşor în uleiul bine încins. Stratul de ulei să fie cam de un deget.
Până se rumeneşte peştele, se curăţă cepele, se taie jumătăţi, apoi fiecare jumătate în felii subţiri, roşiile se taie şi ele jumătăţi apoi felii (dacă sunt proaspete, întâi se decojesc), ardeii se taie în lung în sferturi, apoi fiecare sfert în feliuţe subţiri, usturoiul se curaţă şi se taie feliuţe.
După ce s-a rumenit pe ambele părţi, peştele se scoate pe o tavă, cu ajutorul a două palete, cu grijă să nu se rupă.
În uleiul încins din tavă se pun ceapa şi usturoiul şi se rumenesc vreo 10-15 minute. Se adaugă ardeiul, se lasa vreo 10 minute, apoi roşiile, sarea, piperul întreg şi vinul. Se fierbe totul vreo 15 minute.
plachie de crapSe pune şi peştele în tavă, se desface uşor despicătura burţii şi se împing legume şi acolo. Se lasă să fiarbă câteva minute, până se decojeşte lămâia şi se taie felii subţiri.
Se aşează feliile de lămâie de-a lungul peştelui şi ce rămâne peste legume. Se dă la cuptor pentru vreo 15-20 minute.
Se toacă mărunt frunzele de pătrunjel şi , când se scoate plachia din cuptor, se presară deasupra.
Se mănâncă, de regulă, cu mămăligă, dar cui nu-i place, poate mânca liniştit cu pâine. Oricum, la plachie se bea vin, în nici un caz apă !
Poftă bună !
Dacă doreşti si alte reţete culinare, te invit pe blogul Lecturi povestite pe scurt, secţiunea “Zina spune”

Article from Articole.org: http://articole.org

Priyanka Chopra



Flixster - Share Movies


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

snow

Blogger Widgets