vineri, 15 aprilie 2011

Panourile solare – sunt rentabile? pret? eficienta?

Posted By Suninstal On 30 decembrie 2010 @ 23:53 In Energie Regenerabila | 
Energia solara este captata in prezent si folosita in domenii diverse, incepand cu fermierul modern si terminand cu cele mai sofisticate sisteme de comunicatie.
In mare insa, exista doua tipuri de panouri solare: cele ce produc energie termica (incalzirea apei manajere, incalzirea locuintei, piscinei, etc) si cele ce produc energie electrica (fotovoltaice)
In Romania piata panourilor este in continua crestere in ciuda costurilor “ridicate” si a lipsei de informatie. Un impuls in cresterea pietei si sustinerea achizitionari de panouri solare a fost dat de Ministerul Mediului prin  Programul Casa Verde care din fericire se prelungeste si pentru anul 2011.
Cat ma costa?
Energia solara este gratuita. Da, gratuita. Sistemele pentru captarea ei sunt insa cele care costa. In functie de necesitati, solutiile cu panouri solare incep de la preturi de cateva sute de euro si pot avansa pana la cateva zeci de mii.
Tipuri de instalatii solare pentru incalzire Apa calda Menajera:
  • Panouri solare Nepresurizate – sunt cele mai eftine,cu functionare martie- noiembrie. Dezavantaj – lipsa de presiune ,ele trebuiesc montate la inaltime pentru o presiune prin cadere libera. Preturi intre 200 – 600 euro. Mai multe detalii in pagina de preturi sisteme solare nepresurizate
  • Panouri solare Presurizate – sunt sisteme complete cu boiler exterior,functionare pe toata perioada anului,practic sunt cele mai des folosite pentru ca nu necesita automatizare,pompe de recirculare etc. Preturi intre 800 euro – 2000 euro in functie de tipul echipamentului,marca si tipul panoului : plane sau heat – pipe . Mai multe detalii despre tipul lor si preturi gasiti in  pagina de preturi sisteme solare presurizate
  • Panouri solare cu boiler interior (circulatie fortata) -In spatiul nostru geografic sistemele prin circulatie fortata sunt des folosite. Desi panoul lucreaza la temperatura mai scazuta, sistemele prin circulatie fortata permit o mai mare flexibilitate in pozitionarea componentelor sistemului: rezervorul de stocare (boilerul) nu trebuie montat deasupra sau aproape de panouri. Dezavantajul principal este costul destul de ridicat intre 1500 – 5000 euro in functie de complexitatea echipamentelor. Mai multe informatii despre sistemele solare cu boiler interior gasiti la pagina cu Preturi sisteme solare CF
Despre Aportul la Incalzire.
Radiatia solara la nivelul solului in Romania este cuprinsa intre 1150 kw/m2/an si 1450 kw/m2/an , iarna scazind la jumatate sau chiar mai putin comparativ cu perioada de vara.
Panourile solare au un randament foarte bun vara si scazut iarna.
Panourile solare sunt rentabile numai in cazul cind sunt utilizate toata perioada anului in anumite configuratii !!
Daca sistemul este dimensionat strict pentru aport la incalzire investitia este nefezabila deoarece nu produce energie in perioada propice (vara) .
Sistemul nu se amortizeaza in perioada lui de viata (cca 20 ani).
Cost aproximativ 5000 – 10000 euro in functie de configuratie.
Ce recomandam?
Pentru familii de 3-6 persoane sistemele solare presurizate cu boiler exterior
In cazul unui necesar mai mare de ACM recomandam sistemele cu Boiler interior de pana la 1000 litri capacitate.
Care este durata de functionare a sistemelor solare?
Pentru panourile solare folosite la producerea de energie termica (incalzirea apei), garantia practicata de firme este de 2-10 ani, iar durata de functionare poate depasi 20 de ani.
In cazul panourilor fotovoltaice de ultima generatie, garantia se poate ridica pana la 10 ani, iar perioada de utilizare spre 25 de ani.
Desigur, randamentul panourilor va scadea in timp, insa nu cu mai mult de 20-30% de procente in peste 20 de ani.
In cat timp imi recuperez investitia?
Amortizarea investitiei initiale intr-un sistem solar este greu de calculat generalizat, pentru ca depinde de foarte multe variabile. In functie de pozitia geografica, modul de proiectare, componente, utilizare, costul dependentelor, ea poate dura intre 3 si 10 ani.

Ce se intampla daca e cerul innorat sau iarna?

Panourile solare si fotovoltaice moderne nu functioneaza doar in conditiile ideale. Astfel, ele isi fac treaba atat atunci cand cerul este innorat sau iarna cand temperatura este scazuta, cat si noaptea. Insa, randamentul lor este influentat decisiv de conditiile exterioare.
Pentru orice nelamurire va stau la dispozitie,
Ing. Mihai Vlad – Suninstal Romania.


Articol din : http://articole.org
URL to article: http://articole.org/tehnologie/energie-regenerabila-tehnologie/panourile-solare-sunt-rentabile-pret-eficienta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

snow

Blogger Widgets